O Festivalu

varja djukicHomo ludens - Zašto ne plešete?  Književna veza je naslov jedne od sjajnih priča Rejmonda Karvera u kojoj čovjek koji rasprodaje stvari iz svoje kuće, razgovara sa mladim parom i pokušava da ih podstakne na užitak u muzici i plesu. Pitanje humanosti bez kontakta u prostoru, razgovora, razmijene priča, doživljaja u vremenu ograničenja kretanja zbog ugroze od korona virusa se društvu u drugačijem svijetu nameće i kulturološko je pitanje. Ono je usmjereno na sve čime se stvaralštvo bavi u namjeri da izrazi individualne potrebe, jer homo je ludens , čovjek igre, kreativno biće i stvaralac. Na njemu počivaju riješenja koja su uslov za napredak, kreativnost je u osnovi svih procesa učenja, obrazovanja, u nauci, u odnosima u društvu.“

Ovako sam napisala za prijavu na Konkurs u januaru 2021. na to je Kruno u preporuci rekao, kao, to je takav naslov neka ludost, a ta je reakcija baš prava, doduše nije Ludost nego Ludens. Od navike bih stavila i smajli. :)

Koliko je razlike u medijskoj slici, zemljokarti koju mediji za konzumente sa dosta ponižavajućim tonom, kreiraju, kao. I da nema i tu, u medijima,  ovih naših igara filmskih, muzičkih, možda bi nas naveli da zaboravite književnost i poeziju. Mogu kao skramu da naprave, opet će izbauljati, nabujati, djelo velike snage, uporno da se pojavi, nešto nalik na rađanje, uvijek.

Uprkos svim nemogućim uslovima, odlučila sam da vrijedi do cilja, makar za tri dana posljednja avgusta i ove godine, da podijelimo u prostoru ispred knjižare naj na svijetu Karver u Podgorici, u Crnoj Gori,  sve divote djela književnih, filmskih, teataskih i muzičkih, i da plešemo, pokušaćemo…

Naslovi programa Festivala su, kao i dvanaest prethodnih godina, naslovi   Karverovih priča, filma po njegovim djelima:  Katedrala, Odakle zovem, Bez velikih riječi molim, Gdje se voda spaja sa drugom vodom i Kratki rezovi.

Intro Image

ODAKLE ZOVEM, PODGORICA 2021

Lokacija

Knjižara "Karver", Banja
Cvijetin brijeg bb, Obala Ribnice, Podgorica

Kontakt

Telefon: +381 20 602 625

E-mail: karver@t-com.me

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Subota: 9:00 - 16:00

Nedjeljom ne radi